Skip to main content

Vloerverwarming infrezen in bestaande vloeren


Op bijna elke bestaande vloer kan je vloerverwarming plaatsen, zelfs als je maar een erg beperkte opbouwhoogte beschikbaar hebt. De vloerverwarming infrezen in de aanwezige ondervloer is in dat geval vaak de meest plaatsbesparende oplossing. Je wint bovendien ook kostbare tijd omdat je geen rekening hoeft te houden met droogtijden voor chape of beton om de vloer af te werken.

Vloerverwarming frezen

Hoe vloerverwarming infrezen?

 • eventueel bestaande vloerafwerking (bv. tegels, parket, laminaat, ...) verwijderen
 • staat van de ondervloer controleren en waar nodig bijwerken of opnieuw egaliseren

 • legplan in slakkenhuispatroon uittekenen op de vloer
 • sleuven frezen tot ± 20 mm diepte met diameter 16 x 2 of 14 x 2 mm (buisdikte) + 2 mm bewegingsruimte
 • verwarmingsbuizen in de sleuven plaatsen en aansluitingen op verwarmingscollector
 • sleuven dichten met krimpvrije mortel en vloer klaarmaken voor afwerking

Wanneer en waarom vloerverwarming infrezen?

 • In situaties met te beperkte opbouwhoogte voor andere types verlegsystemen.
 • Bij vloerrenovaties waarbij je de bestaande ondervloer niet wil of kan uitbreken.
 • Als je de dekvloer snel wil afwerken (geen droogtijd voor chape of beton nodig).

Voordelen vloerverwarming infrezen

Voordelige en relatief snelle plaatsingsmethode

Een bestaande vloer of chape uitbreken vergt wel wat mankracht en werkuren. De vloer infrezen is doorgaans een pak voordeliger. Van zodra de verwarmingsbuizen geplaatst zijn, kan je de vloer ook meteen (laten) afwerken, zonder vertraging door droogtijden voor nieuwe chape of beton.

Geen verhoogde vloeren

Doordat de sleuven IN je bestaande ondervloer belanden, kan je de hoogte van de afgewerkte vloer in principe even hoog houden als voordien. Zeker in situaties met weinig beschikbare opbouwhoogte win je met het infrezen van vloerverwarming waardevolle centimeters.

Vloerverwarming frezen

Nadelen vloerverwarming infrezen

Vloerisolatie

In tegenstelling tot andere verlegsystemen plaats je geen bijkomende isolatie ONDER je verwarmingsbuizen. Het neerwaarts warmteverlies gaat helaas ten koste van je globale rendement.

Werk voor professionals

Vloerverwarming infrezen is specialistenwerk en vereist aangepaste machines. Voor doe-het-zelvers die zelf vloerverwarming plaatsen, zijn andere verlegsystemen doorgaans beter geschikt.

Tips & aandachtspunten

 • Duid vooraf goed aan op de vloer waar snijgevoelige technieken zich bevinden om te vermijden dat je onbedoeld een belangrijke kabel of leiding doorfreest.

 • Heb je een (kruip)kelder onder je vloer? Isoleer die ruimte eerst door bij voorkeur PUR-isolatieschuim tegen het plafond van die kelderruimte te spuiten. Zo vermijd je neerwaarts warmteverlies naar de kelder toe en heb je optimale verwarming voor de leefruimte erboven.

 • Je kan vloerverwarming in verschillende ondergronden infrezen, zoals een cementchape of gietvloer. Met aangepaste machines is frezen ook mogelijk in harde betonvloeren en zelfs in bepaalde tegelvloeren, op voorwaarde dat de tegels een hoge hardheid hebben en dat de kaarsrechte tegelvloer stevig vastligt.

Meer weten?

De EVOTUBE® verwarmingsspecialisten denken met plezier met je mee. Vertel ons meer over je plannen om advies en een prijsofferte op maat te ontvangen.